ESILEHELE

VAIMULIK


KONTAKT


NƕUKOGU


TOIMKOND


UUDISED


TRƜKISED


JUTLUSE- JA PALVERAAMAT


LEERIKOOL


KIRIK JA KOGUDUS


FOTOALBUM


LINGID


SISEVEEB


IN MEMORIAM


VAIMULIK  Kuu juhtsƵnad ja mƵtisklused

2014

Teid kurvastatakse, kuid teie kurbus muutub rƵƵmuks. Jh 16:20

Tänavu on Ülestõusmispühad 20.aprillil. Ajalooliselt on need pühad kiriku kõige vanemad ja tähtsamad. See kajastub ju ka meie kirikukalendris tänaseni. Palmipuudepühaga, mis tänavu on 13.aprillil, algab Vaikne Nädal. Suurel Neljapäeval meenutatakse Jeesuse viimset paasasöömaaega. Just sellel õhtusöömaajal seadis ta oma jüngritele armulaua sakramendi- Võtke ja sööge. See on minu ihu, mis teie eest surma antud. Võtke ja jooge. See on minu veri, mis teie eest valatud.

Jüngrid ilmselt aimasid selles laudkonnas viibides, et nende Issandaga juhtub midagi tõsist ja pöördumatut. Aimasid, et ka nende endiga võib midagi halba juhtuda. Aga selle osaduse tegelik olemus jäi neile tol hetkel ikkagi müsteeriumiks. Müsteerium on armulaua osadus tänaseni. Martin Luther on öelnud, et selle sakramendi vastu võtmiseks vajame päris usklikke südameid.

Kristuse lunastustöö mõistmiseks vajame suurt usku. Suure Reede sõnum Lunastaja ristisurmast on tänases maailmas sama raske aru saada nagu Jeesuse kaasaegsetelgi. Valdavale enamusele oli see siis ju ainult ühe Rooma võimude poolt hukatud õnnetu usukuulutaja, kes oli oma rahvuskaaslastega vastuollu sattunud. Tema hukkamõistjad said justkui võidu ja tema jüngrid põgenesid laiali. Ometi oli see surm ja silmnähtav häving vaid osa võidule viivast teest, mille tulemusel apostel Paulus tunnistab: "Kristus on minu elu ja surm on minu kasu...".

Ülestõusmispüha rõõmusõnum on tänaseks levinud üle kogu maailma. "Halleluuja,  Jeesus elab! Surm ja põrgu võidetud.": algab üks kaunis kirikulaul, mida sageli kasutatakse Ülestõusmispüha varahommikuste jumalateenistuste alguslauluna. Täna tundub meile kirikus Ülestõusmispüha evangeeliumi lugedes ja kuulates, et see sõnum levis hetkega üle maailma. Tegelikkus oli aga ilmselt oluliselt argisem. Laiali pagenud jüngrid võtsid selle teate vastu väriseva südamega. See oli nii enneolematu ja uskumatu, et tundus pigem halva naljana kui tõena. Alles aegamisi täitus nende süda taas rõõmuga.

Selleks, et ülestõusmise sõnum neid valdaks, vajasid nad isiklikku kohtumist surma võitnud Issandaga.

Meiegi vajame isiklikku kohtumist oma Issandaga. Koguduse osadus ongi just selleks meile Jumala kingitusena antud, et koos jumalateenistustel, palvetades ja lauldes, armulaua sakramenti vastu võttes ning armukuulutuse osaliseks saades seesugust kohtumist oma südames otsida. Ülestõusmispüha sõnum ei kandu edasi pelgalt aastast aastasse lihavõtetraditsioonide järgimises, sibula koortega mune värvides, lastega lihavõttejänku mängu mängides või kevadpüha nautides. Ülestõusmispüha sõnumi tegelik vägi kandub põlvest põlve edasi vaid siis, kui see sõnum ka meie südames elule äratab niisuguse usu, mis surmast on tugevam.

 

Kohtumiseni kirikus!

 

Mart Salumäe

koguduse õpetaja

← tagasi kuu juhtsõna lehele | ← esilehele | ↑ üles
Kiriku aadress: 817 Mt Pleasant Rd, Toronto, ON M4P 2L1, Canada
tel 00 1 416 483 5847 | stpeterstoronto@rogers.com | www.eelk.ee/toronto.peetri
Esilehele Eestikeelsele esilehele English