ESILEHELE

VAIMULIK


KONTAKT


NÕUKOGU


TOIMKOND


UUDISED


TRÃœKISED


JUTLUSE- JA PALVERAAMAT


LEERIKOOL


KIRIK JA KOGUDUS


FOTOALBUM


LINGID


SISEVEEB


IN MEMORIAM


VAIMULIK  Kuu juhtsõnad ja mõtisklused

2014

Järelikult ei ole te nüüd enam võõrad ja majalised, vaid pühade kaaskodanikud ja Jumala kodakondsed. Ef 2:19

Sügis on alanud. Õhtud on pimedad ja pikad. Päevatoimetustega on raske päevavalge loojumiseks valmis saada. Tuleb süüdata valgus, et ööpimedat eemale peletada. Kindlasti olete kogenud kuidas õhtusel ajal, kui silm seletab vaatama vaid lambivalguse ulatusse, muutub maailm teistsuguseks. Silmapiir on lähemal ja paljud kaugemal olevad asjad ei paistagi silma.

Kord autodega Euroopas reisides jäime Poolas ajaga kimpu. Piiriületus (tollal olid Euroopas veel pikad piirijärjekorrad) Saksamaalt Poola võttis mitu tundi aega. Öö jõudis kätte ning pidime otsisima peatuspaika, kus saaks telgi üles panna ja mõned tunnid rahus silma kinni lasta, et turvaliselt teekonda jätkata. Neil aegadel polnud seal maal veel mugavaid hosteleid ja võõrastemaju maanteede ääres. Pealegi oli meid hoiatatud, et seal võivad ringi liikuda igasugu kahtlased tegelased, kellega reisil olles kuidagi kohtuda ei tahaks.

Maanteede kaart ja kompass olid ainsad teenäitajad. Lõpuks olime öisest otsimisest ja seiklemisest nii väsinud, et otsustasime otsida esimese rahulikuma metsatuka, kuhu laagriplats üles seada. Leidsimegi suhteliselt magistraali ääres metsalagendiku, kuhu peatuma jäime. Autotulede valgel tundus see koht piisavalt rahulik ja turvaline. Tulevalgel panime telgi üles ning jäime puhkama.

Varavalges ärkasime maapinda vappuma paneva mürina peale. Selgus, et sadakond meetrit eemal asus suur kivimurd, kus varahommikul inimesed tööle asusid ja kivipurustaja pandi käima. Meile see küll ohtu ei valmistanud, aga laagripaigaks meie asukoht ka siiski enam ei sobinud. Pakkisime oma laagri kiiresti kokku ja jätkasime teekonda. Alles siis, kui juba sõitu jätkasime, avastasime, et kaartile oli tegelikult selle koha juures mingi märk, mis tähistas kaevanduse piirkonda. Sinna sõites me aga unesegaselt seda ei pannud tähelegi.

Novembrikuu alustab kirikuaastas hingedeaja, mil mõeldakse neile, kes on oma eluteekonnaga jõudnud ajapiirist üle igavikku. Surma võrreldakse ka sageli ööga, pimedusega, mis lahutab meid nendest, kes on juba surmaunne suikunud. Ja ega meil pole ühtegi valguseallikat ega pimedas nägemise prillegi, mis aitaksid sellest läbi vaadata.

Küll aga on meil Jumala Sõna, mis aimamisi ja otsekui leppemärkidena seletab meile lahti, mis ootab meid teiselpool aja ja igaviku piiri. Neist kõnelevad ka igivanad pühad, mis hingedeaega alustavat. 1.november on Pühakutepäev ja 2. november on Hingedepäev.

Mõelgem hetkesk, kuidas vanasti oma hauas puhkavaid armsaid nimetati. - "Õnnis". Õnnis ema või õnnis isa öeldi armsate vanemate kohta siis, kui neid elavate keskel enam ei olnud.

Olgu siis meiegi vaimusilm valgustatud, et hingedeajal oskaksime oma igapäevases toimetamises elada maailmas, kus aeg ja igavik on tervik. Et igapäevaselt märkaksime endi kõrval meie armsaid ning kannaksime südames kaasas oma õndsaid.

 

Õnnistatud Hingedeaega!

Teretulemast kirikusse!

 

Mart Salumäe

koguduse õpetaja 

 

← tagasi kuu juhtsõna lehele | ← esilehele | ↑ üles
Kiriku aadress: 817 Mt Pleasant Rd, Toronto, ON M4P 2L1, Canada
tel 00 1 416 483 5847 | stpeterstoronto@rogers.com | www.eelk.ee/toronto.peetri
Esilehele Eestikeelsele esilehele English