ESILEHELE

VAIMULIK


KONTAKT


NƕUKOGU


TOIMKOND


UUDISED


TRƜKISED


JUTLUSE- JA PALVERAAMAT


LEERIKOOL


KIRIK JA KOGUDUS


FOTOALBUM


LINGID


SISEVEEB


IN MEMORIAM


VAIMULIK  Kuu juhtsƵnad ja mƵtisklused

2014

Austa Issandat heatahtliku silmaga ja Ƥra vƤhenda oma kƤte esmaande! Srk 35:7

Põliselt ilmestab oktoobrikuud saagikoristuse lõpule jõudmine ning Jumalale tänu toomine selle aasta lõikuse eest. Linnastunud elulaadiga inimesele võib see kaugeks jääda. Toidupoest saab kõike, mida vaja. Eksootilised puuviljad, värsked köögiviljad ja igapäevane leivakõrvane ainult ootab ostjat. Toidupuuduse käes me ei ole pidanud tänu taevale kannatama. Pigem vaevab kaasaja inimest just ülearu söömine ning liigse kehakaalu kogunemine. Ometi kutsub just Piibliraamat meid meeles pidama, et kõik eluks vajalikud annid tulevad meile Jumala käest ja tema armust. Ning selle eest Temale tänu andmine loob meis uut ja igavest elu.

Lõikustänupüha ei kaota oma olulisust ega aktuaalsust kunagi. Inimene võib seda küll unustada, aga eks loodus ise tuletab seda meile jõuliselt meelde. Alles hiljuti toimus maailma juhtivate tööstusriikide tippjuhtide tasemel kliima teemaline konverents. ÜRO peasekretäri ja USA presidendi tasandil väljendati muret kliima muutusest tulenevate ohtude üle, mis ähvardavad inimkonna tulevikku.

Kas oskame veel meenutada väikseid, kuid hindamatuid rõõme? Koduõue kastese muru kõditust paljaste taldade all. Värskelt lüpstud piima maitset ja ahjust võetud rukkileiva lõhna. Kas meie vaimusilm mäletab lumesulamisest märja maa mustjat läiget, künnivareste iseteadlikku askeldamist äsja küntud vagudel ja kevadiselt erkrohelist orast põldudel. Kas meie mälus on veel värskelt niidetud heina lõhna või küpseva viljapõllu voogavat kulda? Kas tunneme ära kodukandi seenemetsa samblaselt vürtsika aroomi ja kas oskame kinnisilmi meenutada koduõuelt allikale viivat jalgrada?  

Nii mõnigi võib kinnitada, et ta ei pea kõike seda üksnes mäletama vaid kogeb looduse rüpes neid asju igapäevaselt. Ka linnainimene saab kõigest sellest osa kas oma suvekodus või maal elavaid sõpru külastades. Aga see ongi ju suur Jumala and, mille eest teda tänada tuleb. Mis oleks maailm väärt, kui elu kulgekski ainult hallide linnakivide vahel?!

Selle aasta oktoobrikuu pühapäevad ongi meile kingitud, et oskaksime heatahtliku silmaga märgata suure Looja imelist kätetööd. Need pühapäevad on meile ka palvetamiseks, et meie elu vili võiks luua rahu ja armastust, mida kord kui väärt vilja igavestesse aitadesse kogutaks.

 

Õnnistatud oktoobrikuud soovides:

Mart Salumäe

koguduse õpetaja

← tagasi kuu juhtsõna lehele | ← esilehele | ↑ üles
Kiriku aadress: 817 Mt Pleasant Rd, Toronto, ON M4P 2L1, Canada
tel 00 1 416 483 5847 | stpeterstoronto@rogers.com | www.eelk.ee/toronto.peetri
Esilehele Eestikeelsele esilehele English