ESILEHELE

VAIMULIK


KONTAKT


NƕUKOGU


TOIMKOND


UUDISED


TRƜKISED


JUTLUSE- JA PALVERAAMAT


LEERIKOOL


KIRIK JA KOGUDUS


FOTOALBUM


LINGID


SISEVEEB


IN MEMORIAM


VAIMULIK  Kuu juhtsƵnad ja mƵtisklused

2014

Kui nĆ¼Ć¼d Jeesus oli sĆ¼ndinud kuningas Heroodese ajal Juudamaal Petlemma linnas, siis vaata, hommikumaalt saabusid tƤhetargad Jeruusalemma ja kĆ¼sisid: ā€žKus on see juutide vastsĆ¼ndinud kuningas? Me nƤgime tema tƤhte tƵusmas ja oleme tulnud teda kummardama.ā€ Mt 2:1-2

Kaugelt hommikumaalt alustasid kolm tähetarka, keda ka kuningateks on nimetatud, teekonda. Selle jutustuse meenutamisega pühast Piibliraamatust alustame  Issanda Aasta 2014 jumalateenistusi Peetri kirikus.

Neist hommikumaa tarkadest on jutlustatud ja jutustatud läbi aegade. Neid on ikka seatud Jumala armastuse ja Kristuse lunastuse poole rändamise eeskujuks. Nemad oskasid taevalaotusest välja lugeda seda, millest kohalikud Iisraeli valitsejad midagi ei teadnud ega tahtnudki teada. Vana ja põduraks jääva kuningas Heroodese jaoks oli see suur ehmatus, kui ta kuulis tarkadelt, et kusagil lähedal on uus kuningas, Jumala Poeg sündinud.

Sündmus, mis valmistas hommikumaa tarkadele rõõmu ja elevust, kippus Heroodese jaoks tema eneseuhkusele rajatud ahtat maailma maatasa kiskuma. Ta reageeris jumaliku armastuse ilmumisele oma raugastunud raevuga. Ta saatis sõjamehed Petlemma lapsi tapma. Piibel ei räägi sellest, mida Heroodes oma sisimas mõtles või milliseid tundeid temas tekitas sõdurite ettekanne, kui nad saabusid Petlemma tapatöölt. Küll aga võime tagantjärele tunnistada, et selle jõuetu viha kaudu ei suutnud see mees kindlustada oma võimu. Küll aga külvas ta asjatult palju valusat leina ja ahastust Petlemma rahva südameisse. Heroodes suri peagi piinarikkasse haigusesse ning pärandas järeltulijale oma trooni, mis oli veelgi rohkem vihatud kui enne tema valitsemist.

Igal pühapäeval oleme oodatud kirikusse, et tulla kummardama oma Õnnistegija ette. Meile kuulutatakse, et Tema õnnistav ja valgustav täht on tõusnud meie kohale. Kas oskame seda näha? Kas oleme hommikumaa tarkade kombel avatud vastu võtma kuulutust, mis meile kõneleb Issandast, kes on tulnud meie elu üle valitsema halastuse, andeksandmise, rahu ja rõõmuga? Kas usaldame tema seatud rahul tulla valitsema meie pühi ja ka argiseid mõtteid, sõnu ja tegusid? Või tahame pigem Heroodese kombel endast eemale hoida iga Jumala Sõna puudutuse, mis kuulutab meile, et usk tähendab pidevat uuenemist ja meeleparandust?

Olgu siis meile õnnistatud algav Issanda Aasta 2014 selleks, et hommikumaa tarkade kombel oleksime valmis nägema oma elu, usu ja koguduse üle tõusnud Issanda valgust. Lasku see valgus vajuda põrmu kõigel rahutusel ja jõuetuks tegeval vihal meie südameis, et uus elu, uus lootus ja uus rõõm võiks pühitseda kogu meie hinge ja ihu.

Tehku see igatsus meid rõõmsaks ja kasvatagu meie usku, lootust ja armastust.

 

Õnnistatud uut aastat soovides:

Mart Salumäe

koguduse õpetaja

 

Kohtumiseni kirikus!

← tagasi kuu juhtsõna lehele | ← esilehele | ↑ üles
Kiriku aadress: 817 Mt Pleasant Rd, Toronto, ON M4P 2L1, Canada
tel 00 1 416 483 5847 | stpeterstoronto@rogers.com | www.eelk.ee/toronto.peetri
Esilehele Eestikeelsele esilehele English